De CommunicatieVonk
06 - 482 731 69

TwitterVolgen

Saskia Vonk10 feb 2021

@Mentimeter question: is it possible to have participants of a Pubquiz register before the actual event?

Saskia Vonk19 jan 2021

@job_polak Denkt iemand dat deze conversatie werkelijk heeft plaatsgevonden? Wat een fake

Contact

De CommunicatieVonk
Prinses Margrietplantsoen 41
1403 SV Bussum
06 - 482 731 69

Eerste Hulp Bij Ordening

‘Communicatie is toch vooral EHBO: Eerst Hulp Bij Ordening’, sprak laatst Guido Rijnja van het ministerie van AZ op een congres. Daar was ik het zo roerend mee eens dat ik het opschreef. Op zo’n congresblokje dat je binnen een week alweer kwijt bent. Gelukkig blijven de écht belangrijke dingen in je hoofd achter, zo ook deze.

De uitspraak klopt voor mij namelijk helemaal: als er – vanuit de inhoud – iets bedacht is en je mag als communicatie-adviseur gaan meedenken hoe dat te communiceren dan ga je onwijs EHBO-en. Waar gaat het over? Wat is de essentie? Hoe hangt e.e.a. met elkaar samen? Wat willen we overbrengen en wat willen we daarmee bereiken? En je doet dat ook nog eens ‘van buiten naar binnen’, dus vanuit het blikveld van de doelgroep. Het helpt mij daarbij dat ik – als drs. in de biologie – een enorme bèta ben en dus zeer analytisch ingesteld. Ik hou wel van EHBO-en.

Maar als je gaat EHBO-en, dan leg je soms -al dan niet per ongeluk- de vinger op de zere plek, je legt wonden bloot. Dat gebeurt wanneer tijdens het ordenen van de inhoud blijkt dat die inhoud niet helemaal klopt. Niet logisch is. Tenminste, niet vanuit het perspectief van de doelgroep. Er zijn dan inhoudelijk zaken over het hoofd gezien of – lastiger – om interne redenen anders besloten dan wat voor de doelgroep logisch zou zijn. En wat doe je dan? 

Je kunt dan als communicatie-adviseur twee dingen doen. De eerste optie: je wordt spin-dokter. Je gaat pleisters plakken en geeft het verhaal zo’n draai dat het voor de argeloze ontvanger voelt alsof het wél klopt. Je poetst de oneffenheden met mooie teksten wat weg en benadrukt wat er wel goed is aan het verhaal. Ik ben daar niet zo goed in – veel te eerlijk vrees ik. Dus vraag me daar ook niet om. Ik ga altijd – soms tegen beter weten in – voor optie twee: ik word luis-in-de-pels. Ik signaleer de oneffenheden en probeer te overtuigen dat de inhoud anders moet.

Het probleem daarbij: je bént als communicatie-adviseur niet van de inhoud. Ja, je moet de inhoud induiken om te kunnen begrijpen en te ordenen, maar je mag de inhoud niet bepalen. En dan is het voor je eigen stress-levels én voor het resultaat van de interventie belangrijk dat je als communicatie-adviseur ook goed kunt adviseren. Zodat je gelijk kunt krijgen wanneer je gelijk hébt. Om de ordening weer kloppend te krijgen. En bij voorkeur zonder dat er bloed vloeit.

PS: Daarbij komt overigens ook een andere zeer waardevolle uitspraak van pas: “Please, grant me the serenity to accept the things I cannot change, the courage to change the things I can, and the wisdom to know the difference.”- Reinhold Niebuhr-

>>Eerste Hulp Bij Ordening